Hiv-patiënt uitzetten mag

Een met hiv besmette asielzoeker uitzetten is geen mensenrechtenschending. Dat heeft het Europese Hof voor de Rechten van de Mens gisteren bepaald in een zaak die was aangespannen door een Oegandese vrouw die met het virus is geïnfecteerd. Zij kwam in 1998 naar Groot-Brittannië, waar een vergevorderde hiv-infectie werd geconstateerd. De vrouw vroeg asiel aan omdat ze in Oeganda niet de noodzakelijke medicijnen zou kunnen krijgen. Volgens een medisch rapport zou zij in Oeganda twaalf maanden korter te leven hebben. Maar het Europees Verdrag voor de Rechten van de Mens verplicht lidstaten niet om de sociaal-economische verschillen met minder ontwikkelde landen te ondervangen. „Dat zou te een te grote last zijn voor de landen”, aldus het vonnis van het hof in Straatsburg. In januari zette Groot-Brittannië al een hiv-patiënte uit Ghana uit. (AFP, BBC)