Geestige en gevoelige oorlogsfilm

dvd

Johnny Got His Gun

Regie: Dalton Trumbo € 19,90 ****

Johnny Got His Gun is niet te zien tijdens het Luis Buñuel-retrospectief dat het Filmmuseum in mei en juni organiseert. Toch kan deze film over een soldaat die in de loopgraven van de Eerste Wereldoorlog zijn armen, benen en het grootste deel van zijn hoofd verliest, regelmatig een typische Buñuel worden genoemd. Buñuel had in het begin van de jaren 60 het idee opgevat het gelijknamige boek van Dalton Trumbo te verfilmen en werkte samen met de schrijver lange tijd aan het knappe scenario, waarin jeugdherinneringen, oorlogsbeelden en hallucinaties door elkaar lopen. Financiële problemen verhinderden dat de film gemaakt werd, maar in 1971 gebruikte Trumbo het script alsnog, om zijn regiedebuut te maken met een afwisselend geestige, gevoelige en boosaardige oorlogsfilm. De naam Buñuel staat weliswaar niet op de aftiteling vermeld, zijn handschrift blijft makkelijk herkenbaar: vooral in de scènes waarin Jezus in visioenen verschijnt. Hij speelt blackjack met frontsoldaten, verbaast zich erover dat hij daarbij nooit een slechte kaart krijgt en tovert uit het niets een glas sterke drank tevoorschijn – „dat deed ik vroeger vaak op bruiloften”.

David Sneek

    • David Sneek