Ex-SBS baas wordt hoofd kunst NPS

Van Sterren dansen op het ijs naar Sesamstraat en Kunststof. Bart Soepnel, ex-SBS, wordt hoofdredacteur kunst en cultuur bij NPS.

Voormalig SBS-directeur Soepnel (50) vormt vanaf 1 augustus met algemeen directeur Joop Daalmeijer en hoofdredacteur informatief Carel Kuyl de nieuwe directie van de NPS. Soepnel werkte eerder bij de AVRO radio, Veronica Nieuwslijn en twaalf jaar bij SBS. Hij was onder andere verantwoordelijk voor programmering en acquisitie voor de SBS-groep in Europa.

Waarom keert u terug naar de publieke omroep?

„Na twaalf jaar SBS wilde ik eerst rustig om me heen kijken voordat ik weer ergens in vaste dienst zou treden. Maar toen kwam de NPS. Ik was verbaasd dat ze mij, iemand uit de commerciële wereld, vroegen. Ik heb bij SBS de ‘inhoudelijkheid’ gemist. Als ik daar zei dat ik veel naar klassieke muziek luisterde vonden ze dat niet erg, maar het leverde weinig conversatie op. Bij een commerciële omroep gaat het puur om het geld.”

U wordt verantwoordelijk voor uiteenlopende programma’s, Kunststof, Het Uur van de Wolf, registraties van Pinkpop en North Sea Jazz. Weet u daar genoeg van?

„Ik ben op veel gebieden geen deskundige, maar een enthousiaste liefhebber. Dat biedt juist de mogelijkheid om de verantwoordelijkheid bij de eindredacteuren te houden, maar wel om kritische vragen te stellen.”

De NPS is een relatief onbekende omroep. Is dat erg?

„Ja, de NPS moet zichtbaarder worden. Het label moet mensen wijzen op andere NPS-programma’s die zij nog niet kennen.”

Wordt het moeilijk om te werken binnen het publieke bestel, met andere omroepen en netmanagers?

„Nee, ik heb altijd gezegd dat ik voor een sterke publieke omroep ben. Ik heb niets tegen het programmeermodel (de sterkere profilering van Nederland 1, 2 en 3, red). Met consistent programmeren kan je meer kijkers trekken, dat hebben wij ook gezien bij SBS.

„Nederland 2 is de moeilijkste zender om te programmeren met informatie, kunst en religie. Daaraan wil ik bijdragen. Door goede programma’s te bieden, maar ook door met de netmanager te praten en te sturen binnen het systeem.”

    • Jan Benjamin