Erken dubbele ambitie vrouw in werk en gezin

Als hoofdredacteur van het magazine Lof wil ik reageren op de column van Maarten Huygen `Deeltijders kunnen onmogelijk evenveel carrière maken als fulltimers` (Opinie & Debat, 17 mei). Ik wil Huygen uitdagen zijn stelling eens om te draaien: `Het is gemakkelijk carrière te maken als je fulltime kunt werken.`

Zolang er geen kinderen zijn, kan zowel man als vrouw fulltime carrière maken. Het wordt pas ingewikkeld als er kinderen komen en je als vrouw voor de vraag komt te staan hoe je je dubbele ambitie (zowel in werk als gezin) waar gaat maken. Ga je `ongelimiteerd` je carrière voortzetten - een recht dat in Nederland aan mannen lijkt voorbehouden- of ga je - conform de Nederlandse verwachting en cultuur- een dag minder werken om voor je kind te zorgen?

Tijdens het Lof-ontbijt gingen we met elkaar in gesprek over wat moeders, vaders, de overheid en werkgevers kunnen bijdragen om de combinatie werk/gezin te verbeteren.

Ik kan niet beoordelen hoe de discussie aan Huygens tafel is verlopen, maar ik durf te wedden dat het gros van de aanwezige moeders meer wil werken als oplossingen als een brede school, ruimere en betere kinderopvang en de mogelijkheid tot flexibel werken op grote schaal ingevoerd gaan worden.

Zolang we de dubbele ambitie van vrouwen, en gelukkig ook steeds meer mannen, blijven ontkennen, verandert er niets in Nederland.

    • Jolanda Holwerda Hoofd Lof