Eerste DNA-overzicht van vrouw is van 34-jarige Nederlandse

Rotterdam. Genetici hebben het DNA van een Nederlandse vrouw ontrafeld. Het is de eerst DNA-blauwdruk van een vrouw en de vijfde ter wereld die nu bekend is. Dat heeft Gert-Jan van Ommen, hoogleraar genetica aan het Universitair Medisch Centrum in Leiden (LUMC), deze week bekendgemaakt. De vrouw wier DNA-volgorde in kaart is gebracht is van klinisch geneticus in opleiding Marjolein Kriek (34) van het LUMC.

In 2001 werd de eerste menselijke DNA-volgorde gepubliceerd, gebaseerd op delen van het genoom van verschillende mensen. Verder is het DNA bekend van James Watson, die (samen met Francis Crick) ontdekte dat DNA als een dubbele helix in de celkern ligt. De genen van twee anonieme Nigerianen en van Craig Venter, de wetenschapper en zakenman die zelf DNA ontrafelde, zijn ook geanalyseerd.

Een vrouw heeft twee X-chromosomen, die het geslacht bepalen. Mannen bezitten een X- en een Y-chromosoom. Kriek: ”Bij vrouwen bestaan verschillen tussen de beide X-chromosomen. Die kunnen we nu zichtbaar maken en bestuderen.” Het onderzoek duurde een half jaar en kostte door voortschrijdende techniek `slechts` 40.000 euro. De analyse van het DNA van Watson kostte een jaar geleden nog twee miljoen dollar.