een dinsdag vol oranje

Khalid Boulahrouz reist niet met Oranje naar het komende EK. Dat kreeg hij gisteravond van bondscoach Marco van Basten te horen. De verdediger van Sevilla, op het laatst bij de selectie van Oranje gehaald wegens blessures van André Ooijer en Mario Melchiot, heeft het trainingskamp van de selectie in Hoenderloo inmiddels verlaten. Van Basten liet zaterdag na de gewonnen oefenwedstrijd tegen Oekraïne al doorschemeren dat een fitte Melchiot de voorkeur zou krijgen. Met het vertrek van Boulahrouz is de spelersgroep van Van Basten uitgedund tot de vereiste 23 internationals.

Arjen Robben krijgt morgen tegen Denemarken zijn kans in Oranje. Tijdens de oefeninterland mag hij Van Basten proberen te overtuigen. „De kans is groot dat Robben gaat beginnen”, kondigde de bondscoach gisteren aan. „Hij heeft zo’n acht of negen duels op rij bij Real Madrid gespeeld. Dat is heel positief. Hij mag het nu ook hier laten zien.”

Van Basten liet ook doorschemeren dat Ruud van Nistelrooy, Edwin van der Sar en Wesley Sneijder tegen Denemarken terugkeren in de basisformatie. De bondscoach benadrukte dat hij in de aanloop naar het EK zoveel mogelijk in dezelfde samenstelling wil voetballen. Robin van Persie mist de oefenwedstrijd. Hij herstelt nog van een blessure en de bondscoach neemt liever geen risico met de aanvaller van Arsenal. Demy de Zeeuw liep een lichte blessure op aan zijn rechterbovenbeen en trainde gisteren apart.

Het Nederlands elftal speelt zondagmiddag in een uitverkochte Kuip de laatste oefenwedstrijd voor het EK tegen Wales. De laatste kaartjes voor het duel werden gistermiddag verkocht. Voor de vriendschappelijke interland van donderdag tegen Denemarken in Eindhoven zijn nog wel tickets beschikbaar.

Nederland maakt volgens Engelse bookmakers weinig kans op het winnen van de Europese voetbaltitel. Wie één pond inlegt, krijgt bij een eindzege van Oranje liefst veertien pond terug (14:1). Nederland staat daarmee op gelijke hoogte met Kroatië en Tsjechië. Duitsland is met 4:1 de grote favoriet voor het EK.

De Oranjecamping in Interlaken-Thunersee lijkt het succes van twee jaar geleden op het WK in Duitsland te overtreffen. Voor de eerste twee groepswedstrijden op het EK, tegen Italië en Frankrijk, zijn nauwelijks nog plaatsen vrij. „Tegen Italië is 91 procent van de beschikbare plekken vergeven, tegen Frankrijk zelfs 93 procent”, zegt organisator Jokko de Wit. De camping biedt plaats aan 2.500 mensen.

De Italiaanse doelmannen Gianluigi Buffon en Marco Amelia voorspellen grote problemen met de bal, de Adidas Europass, tijdens het EK. „Deze bal is nog slechter dan die tijdens het WK”, mokte Amelia dinsdag. „Misschien moeten we er nog aan wennen”, zei Buffon. Ook Edwin van der Sar is niet echt enthousiast. „Hij is niet gemaakt voor keepers”, zei hij gisteren voorzichtig.