De communicatieadviseur

Europa, Nederland, Leiden, 27--05-2008 Ellen Vossen. Studie: Culturele Antropologie Nu: communicatieadviseur Gemeente Nieuwekoop .Foto: Evelyne Jacq Jacq, Evelyne

Ellen Vossen (30)

Studie: Culturele antropologie (1996-2002), Universiteit UtrechtWerk: communicatieadviseur, gemeente NieuwkoopHuis: eengezinswoningLaatst gelezen boek: Rode schoenen, door Joanne Harris Brutomaandsalaris: 2.900 euro voor 36 uur in de week

Wat doet een cultureel antropoloog in Nieuwkoop?

„Ik ben toevallig bij de gemeente Nieuwkoop beland. Na mijn studie heb ik eerst twee jaar gewerkt bij archeologisch themapark Archeon. Daar was ik parkcoördinator en pr-medewerker. Het werk paste redelijk goed bij mijn studie, omdat het park over oude culturen in Nederland gaat. Ik vond de werkdruk bij Archeon alleen te hoog met twee verschillende functies. Bovendien draaide alles daar om geld verdienen. De zorg voor het personeel werd uit het oog verloren. Dat commerciële past niet bij mij. In 2005 ben ik daarom weggegaan, en kreeg ik het aanbod om tijdelijk bij de gemeente te werken.”

Dat is bijna drie jaar geleden. Tijdelijk werd dus definitief?

„Niet helemaal. In 2006 kreeg ik de kans om antropologisch onderzoek te doen in opdracht van een natuurreservaat in Malawi. Ik ben toen voor vijf maanden naar Afrika vertrokken. Mijn onderzoek ging over de relatie tussen het natuurreservaat en de bewoners van een aantal dorpen. De bewoners mochten op beperkte schaal in het reservaat hout en bamboe verzamelen. Ik heb gekeken hoe ze betrokken konden worden bij het natuurbehoud.”

Hoe bent u uiteindelijk weer bij de gemeente terechtgekomen?

„Toen ik in Nederland terugkwam kon ik bij de gemeente Nieuwkoop aan de slag als communicatieadviseur. Ik heb het hier erg naar mijn zin, vooral omdat ik bij veel verschillende onderwerpen betrokken ben, zoals belastingen, onderwijs en bouwprojecten. In de toekomst zou ik best nog eens antropologisch onderzoek willen doen, maar dat is lastig te realiseren. De meeste projecten duren minstens een jaar. Ik vind het te eenzijdig om zo’n lange periode met één onderwerp bezig te zijn. Mijn onderzoek in Malawi duurde maar een paar maanden, dat was uitzonderlijk.”

    • Tobias Reijngoud