China weigert kunstfilms

Het Chinese ministerie van Cultuur weert 34 van de 800 kunstfilmpjes van de expositie World One Minutes, die op vrijdag 6 juni in het Today Art Museum in Peking wordt geopend. De expositie, een initiatief van de Nederlandse stichting The One Minutes, is onderdeel van het culturele programma van de Olympische Spelen. Kunstenaars uit de hele wereld hebben filmpjes van precies één minuut, inclusief aftiteling, ingestuurd. Maar bijdragen uit 22 landen, waaronder de Verenigde Staten, Kosovo, Rusland, Nederland en China zelf worden nu geweigerd omdat ze over seks, geweld, politiek of geloof zouden gaan.

De organisatie is er gelaten onder. „We moeten hier pragmatisch mee omgaan”, zegt Sophie Leferink, coördinator van World One Minutes. „Officieel is dit censuur. Maar wij hebben de indruk dat het uit etiquette en angst voor gezichtsverlies is gebeurd. Het ministerie voor Cultuur wil voorkomen dat iemand zich beledigd voelt.”

Echt kwaad maken ze zich er niet om. Leferink: „Het is vooral raar. Van sommige filmpjes snap ik niet dat ze niet mogen. Die hebben ze gewoon niet goed begrepen.” Van een paar filmpjes, zoals Untitled van Mieke Gerritzen en Captain van Lotje van Lieshout, betreurt ze het zeer dat ze niet te zien zijn, want dat zijn „heel sterke inzendingen”. „Maar het zijn lang niet allemaal de beste filmpjes die zijn geweigerd, en ook zeker niet de belangrijkste of meest beladen bijdragen. Het is niet zo dat de aard van de hele expositie nu is aangetast.”

De Nederlandse ambassade in Peking was volgens Leferink nog wel bereid te bemiddelen, „maar met de opening volgende week werd het gewoon te kort dag”. Leferink overweegt nog wel als reactie een dvd te verspreiden met daarop de selectie van het Chinese ministerie van Cultuur.

Na Peking gaat de expositie naar Shanghai. „Daar proberen we het met dezelfde filmpjes gewoon weer.”