Censoren China tegen Hongkongs blad

Rotterdam. China heeft het meinummer van het in Hongkong uitgegeven blad Far Eastern Economic Review in beslag genomen. De website van de maandelijkse publicatie vermeldt dat het nummer in China niet is verspreid en niet in de kiosken lag doordat de censor alle in China geleverde exemplaren in beslag heeft genomen en vernietigd. Het blad vraagt lezers te bellen of te mailen zodat het nummer alsnog kan worden bezorgd. Mogelijk hangt de irritatie in Peking samen met de illustratie op de cover. De cartoon, waarop president Hu is afgebeeld met in zijn hand een fasces (een bos hout met bijl, symbool van het fascisme), verwijst naar het verhaal binnenin van Michael Ledeen van het conservatieve American Enterprise Institute. Hij betoogt in het stuk `Peking omarmt klassiek fascisme` dat China zich tot een fascistische staat heeft ontwikkeld.