Armoede en xenofobie

Politie probeert een man te redden die door sloppenwijkbewoners in brand was gestoken. Foto Reuters Policemen try to save a man who was set alight by a mob during clashes believed to be linked to recent anti-foreigner violence in Reiger Park informal settlement east of Johannesburg, May 18, 2008. Hundreds of foreigners living in South Africa took refuge in police stations and churches as week-old violence against them spread further across poor townships, local media reported on Sunday. REUTERS/Stringer (SOUTH AFRICA) TEMPLATE OUT
Politie probeert een man te redden die door sloppenwijkbewoners in brand was gestoken. Foto Reuters Policemen try to save a man who was set alight by a mob during clashes believed to be linked to recent anti-foreigner violence in Reiger Park informal settlement east of Johannesburg, May 18, 2008. Hundreds of foreigners living in South Africa took refuge in police stations and churches as week-old violence against them spread further across poor townships, local media reported on Sunday. REUTERS/Stringer (SOUTH AFRICA) TEMPLATE OUT REUTERS

Het begon op 11 mei. Immigranten uit Zimbabwe en Malawi werden aangevallen door nog armere groepen Zuid-Afrikanen. Inmiddels zijn er meer dan 40 doden, honderden gewonden en 25.000 vluchtelingen. De bendes vallen mensen op straat aan met flessen, knuppels, messen en pistolen. Zag een bende in actie. Allerhande wapentuig, waaronder ook een flinke hamer. Het meest bizarre was dat de sfeer er een was van vrolijke opwinding. Alsof men na tien jaar detentie eindelijk weer eens naar de kermis mocht. Joelend en juichend op drijfjacht! Het slachtoffer probeerde te ontkomen. Tevergeefs. Hakken, slaan en schoppen. Het NOS Journaal wendde de blik discreet af en liet de rest aan de kijker. Zuid-Afrika is arm, de vooruitzichten zijn somber en er is veel geweld. Buitenlanders (zo’n 5 miljoen) zouden banen ‘inpikken’. Verschillende mensen werden in brand gestoken. Dit leidde tot een dodelijk slachtoffer; de man werd eerst in zijn eigen dekens gehuld, daarna in brand gestoken. Ik weet niet of dat deze man is. Zie geen dekens, dus er is hoop. Man bloedt hevig, is totaal ontredderd en smeult na. De agent doet zijn best maar dit is zo te zien geen vast onderdeel van zijn repertoire. Hoe verder? Zuid-Afrika is doordrenkt met geweld, sommigen vrezen voor de prille democratie. Men verwacht over 10 jaar in de townships 250.000 wezen. De meesten zullen hiv-besmet zijn.

Joop van der Pligt