Apothekers sluiten de deur uit protest

Een deel van de apotheken gaat aanstaande vrijdag of maandag een halve dag dicht als protest tegen het prijsbeleid van minister Klink (Volksgezondheid, CDA). Omdat hij hun te weinig compensatie geeft voor fors gedaalde prijzen van veelgebruikte medicijnen, komen honderden apothekers in financiële problemen. Dat zegt een woordvoerder van het afgelopen maandag opgerichte Landelijk Actie Comité Apothekers (LACA).

Twee weken geleden verlaagden fabrikanten van merkloze geneesmiddelen hun prijzen sterk, om in de gunst te blijven van zorgverzekeraars. De zorgverzekeraars achten zich na gerechtelijke uitspraken niet langer gebonden aan een convenant met apothekers, fabrikanten en het ministerie van VWS. Daarin was afgesproken dat zorgverzekeraars bij drie merkloze medicijnen de goedkoopste leverancier mochten uitkiezen. Nu hebben ze dat voor 36 veel voorgeschreven medicijnen gedaan.

Hierdoor lopen apothekers ongeveer 300 miljoen euro kortingen mis per jaar. De kortingen gebruiken apothekers 17 jaar om de lage vergoeding die ze ontvangen van de overheid aan te vullen. Een gemiddelde apotheek maakte vorig jaar een nettowinst van ongeveer 125.000 euro; door de prijsverlaging verliest die apotheek per jaar netto 150.000 euro, schat directeur Leon Tinke van de onafhankelijke stichting Farmaceutische kengetallen.

Het ministerie van VWS vindt de acties van de apothekers „voorbarig”, omdat alle partijen nog in gesprek zijn over een oplossing. De woordvoerder kan niet zeggen wanneer hij die besprekingen zijn afgerond. VWS wacht op een besluit van zorgautoriteit NZa, die de hoogte van de compensatie van apothekers maandag bespreekt.