4 dichten

Hoe is 't

Bewegend gedicht

www.youtube.com, zoeken op: stadsgedicht hoe is ‘t

‘Hoe is ’t’, zo begint het eerste gedicht van de nieuwe stadsdichter van Antwerpen, de Nederlandse Joke van Leeuwen. Het staat niet in een dichtbundel, folder of op een affiche, maar bestaat alleen als ‘bewegend gedicht’. In het begin werd het gedicht geprojecteerd op een markt in Antwerpen, maar het is nu ook als filmpje te bekijken. Een grafisch vormgever goot het gedicht in een letter- en woordanimatie. Van Leeuwen neemt je mee door de stad, van de Schelde en over de leien naar de Groenplaats. Onderweg kom je kleurrijke figuren tegen en vliegen de vreemde woorden je om de oren. Spaanse, Arabische en Antwerpse uitdrukkingen passeren soms zo snel dat je ze amper kunt lezen of begrijpen, alsof je enkel vlagen van gesprekken opvangt. Pas na een paar keer kijken, worden alle lettertjes en betekenissen duidelijk. (SV)

Met bijdragen van Carola Janssen, Georgette Koning, Marjolein Marchal, Marije Ravelli en Sofie Vanlommel