1 kijken

Maak je eigen online fototentoonstelling met foto’s uit het archief van het Nederlands Fotomuseum.

Nederlands Fotomuseum

www.nederlandsfotomuseum.nl, klik op ‘ontdekken’ en dan ‘fototentoonstelling’

Het archief van het Nederlands Fotomuseum in Rotterdam omvat drie miljoen negatieven en een grote hoeveelheid dia’s van amateurs en professionele fotografen. Om hierin te snuffelen, hoef je nu niet eens meer de deur uit. Een behoorlijk aantal foto’s is gedigitaliseerd en te zien via de site, in de ‘beeldbank’. Je kunt erin zoeken op thema, fotograaf, periode of plaatsnaam. Nog leuker: je mag zelf een webtentoonstelling maken. Kies een thema uit de Nederlandse geschiedenis of cultuur waarvan je veel weet en ga aan de slag. Selecteer foto’s, schrijf pakkende begeleidende teksten en stuur je voorstel naar het museum. Een vergoeding staat er niet tegenover. Het leuke is natuurlijk dat jouw visuele verhaal, vergezeld van jouw motivatie, door liefhebbers bekeken wordt. Nu staan nog slechts vier series online, alle van medewerkers. Laat je inspireren door hun thema’s, als ‘dappere trappers’, over de geschiedenis van het fietsen. De kunst is om een prikkelende combinatie van beeld en tekst te maken, zowel historisch verantwoord als vermakelijk. (MM)