Zeeuw leest krant van de buren

Van alle Nederlandse kranten heeft de regionale PZC de meeste dubbellezers.

Het jubilerende dagblad heeft het echter moeilijk. De toekomst is onduidelijk.

De Provinciale Zeeuwse Courant heeft een oplage van ruim 56.000, maar het bereik van het dagblad is veel groter. Liefst 48 procent van de abonnees geeft de PZC door aan buren of familie. Daarmee is de krant koploper in Nederland, vertelt hoofdredacteur Peter Jansen. „Misschien is dat ook voor Europa en zelfs de hele wereld het geval.”

Ons Zeeuwen bin zuunig?

Jansen schiet in de lach. „Het verschijnsel toont ook de verbondenheid tussen Zeeuwen aan”, meent hij. „Je leest een krant pas samen als je prettig met elkaar omgaat.” De redactie is blij met die dubbellezers: „Hoe meer mensen een mooi stuk onder ogen krijgen, hoe beter. Bovendien, de advertentieafdeling kan met die dubbellezers goed de boer op. Het bereik van de PZC is, mede dankzij de website, nog nooit in de geschiedenis zo groot geweest.”

Die geschiedenis is respectabel. Op 3 mei 1758 verscheen het eerste nummer van de Middelburgsche Courant, de ‘stamhouder’ van de PZC. De PZC bestaat dus 250 jaar en is daarmee, na het Haarlems Dagblad en de Leeuwarder Courant, de oudste krant van Nederland. Het jubileum is reden voor een feest. Koningin Beatrix komt op 30 mei naar Middelburg voor de viering in de Nieuwe Kerk. Ze zal ook aanwezig zijn bij de opening van een fototentoonstelling en neemt het eerste exemplaar van het boek PZC 250 jaar in ontvangst.

In de beginjaren was het redacteurschap van de krant nog een bijbaan voor een prediker, een arts, een leraar en een chartermeester van de admiraliteit, vertelt hoofdredacteur Jansen. „Maar journalist Jan van Damme, die het boek PZC 250 jaar heeft samengesteld, ontdekte dat de krant in de eerste eeuw al opmerkelijke prestaties leverde. In een tijd dat veel mensen verdronken, werden stevige debatten gevoerd over het nut van zwemlessen en verschenen er uitgebreide tips voor reanimatie van slachtoffers. Die aandacht voor maatschappelijke thema’s verraden de nauwe band van de krant met de samenleving in Zeeland.”

Van Damme zegt dat de Middelburgsche Courant een bijzondere primeur had: de eerste vrouwelijke journalist bij een Nederlandse krant. Ze heette Henriëtte van der Mey, en trad in 1885 in dienst. „Ze mocht de vergaderingen van Provinciale Staten verslaan, maar moest wel speciale toestemming hebben om bij die mannengemeenschap binnen te komen”, aldus Van Damme.

De PZC ziet uit naar haar jubileum, maar Jansen noemt het „triest” te moeten vaststellen dat „juist in dit heuglijke jaar” zo veel onduidelijkheid bestaat over „de toekomst van ons concern en onze titel”. De PZC behoort evenals zes andere regionale kranten tot uitgever Wegener, die vorig jaar in handen kwam van de Britse investeerder Mecom. Jansen: „In de onderneming is veel tijd verloren gegaan aan speculaties en het zoeken naar nieuw evenwicht. Tot voor kort hadden we te maken met de raad van bestuur van Wegener. Er is nu een nieuwe raad van bestuur, zonder een vaste voorzitter. Die gaat mede onze toekomst bepalen.”

Jansen weet dat Mecom een fors hoger rendement (15 tot 20 procent) verlangt dan Wegener nu haalt. En dat de grote baas van Mecom, krantenmagnaat David Montgomery, het imago heeft van een koele saneerder. Is de PZC-redactie benauwd voor hem? Ernst Jan Rozendaal, lid van de redactieraad, zegt dat Wegener het redactiestatuut van de PZC altijd heeft gerespecteerd. „Als Montgomery onafhankelijke journalistiek vermengt met commercie, gaan de bellen bij ons rinkelen. Want dan komt de betrouwbaarheid van de krant in gevaar.”

Hoofdredacteur Jansen herinnert zich dat bij zijn vorige werkgever, het Dagblad van het Noorden, de bijlage Wonen & Co werd gekoppeld aan een woonbeurs. „Dat leverde de krant veel geld op. Ik heb tegen zo’n aanpak geen principieel bezwaar, de journalistiek komt daarmee niet in de knel. Best een goed idee voor de PZC.” Verbetering van ons rendement is een reële wens, alleen de krant moet daar wel de tijd voor krijgen, voegt hij daaraan toe.

Rozendaal, zestien jaar werkzaam bij de PZC, zegt dat de overname door Mecom vooralsnog niet gepaard gaat met inkrimping van het aantal mensen op de redactie. Dat is vorig jaar wél gebeurd, bij de invoering van het tabloidformaat. „Met steeds minder mensen maken we een sterk product, elke dag weer. Maar er begint een zekere moeheid te ontstaan. Het rommelt altijd.”

Kijk voor meer over het jubileum op de site van de PZC via nrcnext.nl/links

Rectificatie / Gerectificeerd

PZC

In het artikel Zeeuw leest krant van de buren (dinsdag 27 mei, pagina 28 en 29) stond in de onderkop Provinciaalse Zeeuwse Courant. Dit moet zijn: Provinciale Zeeuwse Courant.

    • Guido de Vries