Verhagen: Herfkens moet betalen

Minister Maxime Verhagen (Buitenlandse Zaken, CDA) wil de 280.000 dollar huursubsidie terugvorderen die Eveline Herfkens ten onrechte van de Nederlandse staat heeft ontvangen. Dat zei Verhagen gistermiddag in Brussel, na afloop van een vergadering.

Verhagen reageerde op een verklaring van de VN over Herfkens. Volgens die verklaring dragen Herfkens én de Nederlandse staat én de VN schuld aan de ten onrechte verstrekte huursubsidie. Herfkens was coördinator van de Millenniumcampagne ter bestrijding van armoede.

Verhagen zei dat hij de verklaring, naar aanleiding van onderzoek van de juridische dienst van VN-ontwikkelingsorganisatie UNDP, nog niet had ontvangen. Hij had erover gehoord via de media, zei hij. „Ik heb gehoord dat mevrouw Herfkens in strijd met de VN-regels het geld heeft ontvangen, dat de VN haar een kopie van die regels had gestuurd en dat ze die had ontvangen.” Als dat waar is, had Herfkens volgens Verhagen kunnen weten dat ze het geld niet had mogen ontvangen. „Als het juridisch enigszins kan, zal ik overgaan tot terugvordering, omdat het belastinggeld betreft.” Ook een meerderheid in de Tweede Kamer wil dat de staat het geld terugeist. Verhagen zei vorige maand in de Kamer dat hij dat zou doen als Herfkens „willens en wetens” de regels heeft overtreden.

Herfkens had eerder al bevestigd dat ze de gedragscode had ontvangen. Maar volgens het onderzoek „lijkt het erop” dat Herfkens zich „niet bewust” was van het overtreden van de regels. Ook zou ze „in goed vertrouwen” gehandeld hebben.

Volgens UNDP had Herfkens noch de Nederlandse missie bij de VN „de bedoeling van de betalingen een geheim te maken”. Ook de VN-organisatie zelf maakte fouten, aldus de verklaring. „Mogelijke tekortkomingen” in de „inwerkperiode” kunnen „eraan hebben bijdragen dat mevrouw Herfkens niet volledig op de hoogte was” dat het verboden was giften van lidstaten aan te nemen.