Toppers verzaken niet op gravel in Parijs

Roger Federer heeft zich gisteren geplaatst voor de tweede ronde van het tennistoernooi van Roland Garros. De nummer één van de wereld, die de afgelopen maanden een wat mindere periode kende, versloeg de Amerikaan Sam Querrey in drie sets: 6-4, 6-4 en 6-3.

De Zwitser had ruim anderhalf uur nodig om de nummer veertig van de wereld het zwijgen op te leggen. En erkende na afloop dat hij een beetje had opgezien tegen zijn eerste partij in Parijs. „Er ligt altijd wat extra druk op zo’n wedstrijd in de eerste ronde”, zei de man die er alles voor over heeft om de laatste ontbrekende grandslamtitel aan zijn palmares toe te voegen.

Jelena Jankovic, de nummer drie van de wereld en Venus Williams, de nummer zeven, deden gisteren ook wat er van hen verwacht werd. Al vonden beide toppers geduchte tegenstanders in respectievelijk Monica Niculescu en Tzipora Obziler. Jankovic kwam moeizaam op gang tegen de Roemeense lucky loser, die volgens de Servische veel variatie in haar spel legt. „Ik raakte uit mijn ritme en maakte veel fouten. Naarmate ik meer aan haar spel gewend raakte, kreeg ik meer grip op de wedstrijd. Jankovic won de wedstrijd uiteindelijk met 7-6 en 6-1.

Williams had haar handen vol aan Obziler, de Israëlische nummer 93 van de wereld. Pas halverwege de derde set brak de Amerikaanse door de sterke defensie van haar tegenstandster heen: 6-3, 4-6 en 6-2.

Na Andy Roddick, Jo-Wilfried Tsonga, Lindsay Davenport en Tommy Haas heeft ook Richard Gasquet zich teruggetrokken voor het graveltoernooi. De Franse nummer acht van de plaatsingslijst kampt met een blessure aan de linkerknie.

Door langdurige regenval werd de partij van Robin Haase tegen Marin Cilic verplaatst naar vandaag. Bij gunstige weersomstandigheden komen daardoor alle Nederlandse deelnemers in het enkelspel in actie.

Volg het grandslamtoernooi via www.rolandgarros.com