Televisie Voorkeur

In de vierde aflevering van de reisreportages in Oost-Europa trekt Michael Palin van Boedapest naar het vakantie-oord van de Oekraïne, Yalta, via Lviv (vroeger bekend als Lemberg) en Kiev. Daarbij wordt Palin onder meer ondergedompeld in een zwembad, slooft hij zich uit op de catwalk met een meute jonge modellen en rijdt hij als duopassagier mee op de Harley van een rockmuzikant uit Leeds, die is getrouwd met de dochter van een Oost-Europese premier. Michael Palin’s new Europe, Danube to Dnieper, BBC 2, 20.00-21.00u. Foto: AFP Shepherds bring sheep to water at the Borcea branch of the Danube, near the village of Dichiseni, some 130 Km from Bucharest, 20 August 2003. Due to the severe drought the Danube's flow diminished to 1700 cube meters per second comparing to a normal level of 4450 for the month of August.
In de vierde aflevering van de reisreportages in Oost-Europa trekt Michael Palin van Boedapest naar het vakantie-oord van de Oekraïne, Yalta, via Lviv (vroeger bekend als Lemberg) en Kiev. Daarbij wordt Palin onder meer ondergedompeld in een zwembad, slooft hij zich uit op de catwalk met een meute jonge modellen en rijdt hij als duopassagier mee op de Harley van een rockmuzikant uit Leeds, die is getrouwd met de dochter van een Oost-Europese premier. Michael Palin’s new Europe, Danube to Dnieper, BBC 2, 20.00-21.00u. Foto: AFP Shepherds bring sheep to water at the Borcea branch of the Danube, near the village of Dichiseni, some 130 Km from Bucharest, 20 August 2003. Due to the severe drought the Danube's flow diminished to 1700 cube meters per second comparing to a normal level of 4450 for the month of August. AFP

actualiteiten

EénVandaag. Gesprek met Andrew Morton, auteur van een ongeautoriseerde biografie over Tom Cruise. Hij kreeg de woede van de Scientologybeweging over zich heen. Die noemt de biografie ‘vooringenomen en vol leugens’. De biografie is vanwege strikte smaadwetgeving niet in Groot-Brittannië, Australië en Nieuw-Zeeland uitgebracht. Ook over ouders van meisjes met het syndroom van Rett die buitenlandse artsen consulteren om een goede behandeling voor hun kinderen te krijgen. Ned. 1, 18.20-18.45u.

Netwerk. Het Leger des Heils in Den Haag begon een project waarbij dakloze drugsverslaafden een huurwoning betrekken. Eén van de geportretteerden sliep zes jaar lang onder een brug. De ander overnachtte bij een bouwput bij Centraal Station. Netwerk vroeg buurtbewoners om een reactie. Ned.2, 20.25-20.55u.

Nova/ Den Haag vandaag. Verslag van misstanden in een detentiecentrum waar niet-criminele illegalen worden vastgehouden. Een klokkenluider stelt intimidaties en geweld door bewakers aan de kaak. Voorts aandacht voor het Kamerdebat over de JSF. Ned.2, 22.15-22.50u.

Documentaire

68. Documentaire van Patrick Rotman over de gebeurtenissen in de aanloop naar de Mei 68-beweging in Frankrijk. Er was niet alleen het protest van de jongeren en de opstand van de studenten, maar ook de grootste staking uit de Franse geschiedenis én een politieke crisis zonder weerga. Aan de hand van archiefbeelden en getuigenissen van de hoofdrolspelers van toen een reconstructie van de woelige dagen in het voorjaar van 1968. Canvas, 21.10-22.45u.

Eén wereld: Tortelduifjes. Documentaire over koppels met een groot leeftijdsverschil. Zoals de 17-jarige Fay die zwanger is van de 48-jarige David. En de relatie van Hayley en Dexter: zij is 40 en hij 20. Ze ontmoetten elkaar tijdens een salsa-les. Dexter werd verliefd en gaf niet op voor ze een koppel waren. VRT1, 21.30-22.05u.

Green berets under fire. Over een team elitesoldaten in Afghanistan in hun pogingen de plaatselijke bevolking te beschermen tegen de woede van de Taliban. National Geographic, 21.30-22.30u.

Sinti en Roma in beeld: Water en Vuur. Tweede van een een serie documentaires over Sinti en Roma, gesloten gemeenschappen waarbij het geloof een deel van het dagelijkse leven bepaalt. Hannes (80) organiseert al 25 jaar de Maria-verering en bedevaart van Roermond. De familie Schäfer leeft voor de Pinkstergemeente, waar in een tent volwassenen met gezang en muziek worden gedoopt. Ned.2, 23.25-23.55u.

informatief

Chinas Schätze: Konfuzius, Wok und Maobibeln. Eerste deel van een tweedelige reisdocumentaire van oud-Chinacorrespondent Gert Anhalt over China, met speciale aandacht voor de Chinese keuken, roerganger Mao Zedong, confuciaanse tempels, Chinese medicijnen en de rockster Cui Jian. ZDF, 20.10-21.00u.

Opgelicht. Reconstructies van oplichtingstrucs en aandacht voor meesteroplichters. Oplichters en fraudeurs worden actief gezocht en geconfronteerd met hun daden en hun slachtoffers. Ook met waarschuwingen voor actuele trucs van fraude en bedrog. Ned.1, 21.05-21.50u.

Paul Rosenmöller en ... de kracht van Afrika. Dit vierde en laatste deel van een reportageserie over Afrikaanse succesverhalen gaat over Zuid-Afrika, dat op economisch gebied een voortrekkersrol heeft voor het hele continent. De economie groeit er al ruim tien jaar met vijf procent en er is een groeiende zwarte middenklasse. Vijftien jaar na de apartheid ontstaat er een Afrikaans bedrijfsleven met een gekleurd kader. Nu nog dankzij een beleid van positieve discriminatie voor zwarte managers, straks is dat waarschijnlijk niet meer nodig. Op de business-school CIDA City Campus ontmoet Paul Rosenmöller de managers van morgen. Ned.2, 21.20-22.00u.

Galileo. Nederland warmt op. Dat is te merken aan extreme weersomstandigheden als hetere en drogere periodes, heftiger stormen en meer regenval en onweer. Meteoroloog Reinier van den Berg onderzoekt of er uit het extreme weer voordeel is te halen. Hoeveel energie leveren windmolens als ze op volle kracht draaien? En kunnen we energie halen uit bliksemflitsen? Ned.2, 22.50-23.25u.

Lockdown: Inside maximum security. Oak Park Heights is een extra beveiligde gevangenis voor de zwaarste criminelen van Amerika. Velen zijn vrijwel permanent in hun cel opgesloten en mogen daar alleen uit als ze zich goed gedragen. National Geographic, 23.30-00.30u.

sport

NOS Roland Garros. Rechtstreeks verslag van de tenniswedstrijden in het grandslamtoernooi op Roland Garros in Parijs, met commentaar van Marcella Mesker, Jan Roelfs en Jan Siemerink. Deze week dagelijks te zien op Ned. 1, 11.00-17.55u.

Een goed stel. Vierdelige sportreeks over het Europees Kampioenschap voetbal 1988, dat werd gewonnen door het Nederlands elftal. In het eerste deel een terugblik op de groepswedstrijden van Nederland tegen de Sovjet-Unie, Engeland en Ierland. Ook vraaggesprekken met de voetbalspelers van toen en hun coaches. De titel van de serie verwijst naar de uitspraak ‘Jaha, dit is een goed stel hoor’ van commentator Theo Reitsma na de overwinning van Nederland op Rusland. Ned. 3, 23.10-0.30u.