Tekeningen Goya terecht

Veilinghuis Christie’s in Londen heeft drie bijzondere tekeningen van de Spaanse schilder Goya (1746-1828) ontdekt. Dat meldt de Britse krant The Times vandaag op haar website. De tekeningen, die volgens kenners ruim 2,5 miljoen euro waard zijn, waren zoek sinds ze in 1877 in Parijs op een veiling werden verkocht.

Een Zwitserse familie had de werken al lange tijd in bezit, zonder te weten dat ze van de hand van de Spaanse meester waren. Dat bleek pas toen ze ze onlangs voorlegden aan Christie’s. De opvallendste tekening is die van een man die vastzit in het lichaam van een dood paard. In een aantekening beschreef Goya het verhaal achter het werk. Opstandige boeren in de provincie Zaragoza zouden een lokale bestuurder uit wraak hebben vastgenaaid in het lijf van het dode paard, omdat de man vrouwen en studenten had vervolgd. Een andere tekening toont drie vechtende vrouwen waarvan er één lacht, terwijl ze aan het haar van een ander trekt.

De tekeningen van Goya verkeren in zeer goede staat, omdat ze altijd in het donker zijn bewaard en nooit zijn ingelijst. De veiling vindt op 8 juli plaats, nadat Christie’s de tekeningen van 4 tot en met 7 juli aan het publiek zal laten zien.