Site NRC begint blog over vonnissen

Op nrc.nl begint vandaag een expertblog over rechterlijke vonnissen in samenwerking met het Nederlands Juristenblad. Redacteuren en medewerkers van het juridische tijdschrift debatteren over uitspraken in de tweewekelijkse rubriek ‘De uitspraak over...’. Ook geven zij beknopt context en toelichting.

Vandaag gaan NJB -redacteuren Ton Hartlief (privaatrecht) en Ybo Buruma (strafrecht) in op de uitspraak van de rechtbank Arnhem in de zaak ‘Nadia en Pascal’ van 21 mei. Deze rechtbank wees een eis af van nabestaanden van de vermoorde studente Nadia. Zij stelden de ouders van de dader aansprakelijk, die hem zouden hebben geholpen te vluchten en eisten smartegeld en een schadevergoeding. De rechtbank vindt dat in beginsel alleen de dader ‘shockschade’ moet betalen.

Hartlief, hoogleraar in Maastricht, zegt dat „het civiele recht aan de naasten weinig kan bieden”. Volgens hem is het werkelijke probleem „dat de ouders van een moordenaar strafrechtelijk vrijuit gaan wanneer zij hem helpen onder te duiken”.

Ybo Buruma, hoogleraar in Nijmegen, verdedigt deze strafuitsluitingsgrond uit 1886 als „ethisch niet verwerpelijk”. Maar hij constateert ook dat ouders steeds vaker juridisch worden betrokken bij strafzaken van hun kinderen. „We beginnen het superindividualisme uit 1970-2000 achter ons te laten”.

Het expertblog zal ook te volgen zijn via het weblog van het Nederlands Juristenblad.

De uitspraak: pagina 2

Juridisch expertblog op nrc.nl/uitspraak