Protesten in Georgië tegen verkiezingsuitslag

Tienduizenden Georgische oppositieaanhangers zijn gisteren de straat op gegaan om te protesteren tegen president Michail Saakasjvili, die volgens hen de vorige week woensdag gehouden parlementsverkiezingen gestolen heeft.

De oproerpolitie hield zich afzijdig terwijl de demonstranten door de barricades heen braken en zich verzamelden voor het parlementsgebouw tijdens de viering van onafhankelijkheidsdag. Volgens de oppositie waren er 100.000 mensen op de been, maar de persbureaus hielden het op ongeveer 40.000 betogers.

De voornaamste oppositiepartij in Georgië weigert de uitslag te accepteren van de parlementsverkiezingen. Volgens het blok Verenigde Oppositie zijn de verkiezingen gestolen door president Saakasjvili, wiens Verenigde Nationale Beweging volgens de officiële uitslag een ruime meerderheid behaalde.

Verenigde Oppositie kondigde vrijdag een boycot aan van het parlement. Met bijna alle stemmen geteld heeft de Verenigde Oppositie slechts zestien van de 150 parlementszetels gewonnen. De partij van Saakasjvili krijgt ongeveer 120 zetels, wat Saakasjvili in de praktijk in staat stelt om alleen te regeren.

Waarnemers van de Organisatie voor Economische Samenwerking en Ontwikkeling (OVSE) verklaarden dat zij onregelmatigheden hebben geconstateerd bij de stemlokalen maar dat de kiezers in het algemeen in staat zijn geweest hun politieke wil tot uitdrukking te brengen. De VS en de Europese Unie – die Georgië steunen in zijn toenadering tot het Westen – zeiden de verkiezingsuitslag te zullen accepteren. Georgië is een doorvoerland voor olie en en gas uit de Kaspische zee.

Saakasjvili, die zichzelf als pro-westers presenteert, wordt kritisch gevolgd sinds hij in november de oproerpolitie met rubberkogels en traangas demonstraties de kop in liet drukken. (AP, Reuters)