Mobiele tv van KPN op Samsung P960

mobiele_tv.jpgOfficieel werd het mobiele tv-pakket van KPN pas 29 mei geïntroduceerd, maar het Hebbenteam kon alvast van tevoren even ruiken aan een testtoestel waarop de nieuwe service was geïnstalleerd. De Samsung  slidertelefoon (P960) is voorzien van een uitschuifbare antenne. Trek je die uit en druk je op de aparte tv-toets, dan start de DVB-H weergave op.

Het kan tot een minuut duren voordat het menu met beschikbare tv-kanalen in beeld verschijnt - en daar zit behalve het normale zenderaanbod zelfs een pornokanaal bij op deze testversie. [NB: dit kanaal zit niet in het standaardpakket]. Buiten werkt mobiele tv een stuk sneller en betrouwbaarder dan binnen. Binnenshuis wil het beeld af en toe nog wel eens bevriezen, zeker in omgevingen waar veel elektronische apparatuur staat. De weergave en de zapsnelheid (ongeveer vijf seconden) zijn beter  dan de web-tv-oplossingen via umts, die vorig jaar al geïntroduceerd werden. Een 2,6 inch scherm blijft echter klein.  Goed, je kunt er een voetbalwedstrijd op volgen. Maar of je kunt zien of de bal over de lijn is…

Er komen meer toestellen met DVB-H ontvangst aan. En bovendien telefoons die digitale tv via DMB of DVB-T kunnen ontvangen.

UPDATE na een eerste test van MobielTV:

 • Kosten: 9.95 euro per maand, maar gratis bij abonnementen van 27.50 of hoger. Dan is het toestel (los 499 euro) ook gratis.
 • Dekking: 65 procent van Nederland binnen (of in de trein) Zie afbeelding rechts. dekking_mobiel_tv.jpg
 • Batterijduur: prima, je kunt makkelijk een middag lang tv kijken.
 • Grootste gemis: mogelijkheid om on demand video te kijken, bijvoorbeeld via Uitzending gemist of zelf gedownloade tv-series. Want wie wil er ‘s ochtends in de stilstaande trein nu kijken naar  Nederland in Beweging?

Specificaties Samsung P960:

Netwerk: Triband GSM: 900/1800/1900, HSDPA: 2100 Mhz
Afmetingen: 102 x 53 x 16,7 mm
Scherm: 262.144 TFT scherm 2,6″ (240 x 320 pixels);
Geheugen: Dynamisch 90 MB, Extern: MicroSD geheugen
Verbindingen: DVB-H TV ontvanger, GPRS, HSDPA, Bluetooth 2.0, USB
Email types: POP3, IMAP4
Radio: FM Radio met RDS
Externe vormgeving: Geïntegreerde 3,2 Megapixel camera, 2e camera voor videobellen

Zenderaanbod KPN MobielTV

 •  Nederland 1 en 3, nu nog lineair en straks in de vorm van themakanalen
 •  RTL 4 en RTL24, een nieuwe mobiele nieuwszender met onder meer uitzendingen van RTL Nieuws, RTLZ, Editie NL en RTL Boulevard
 • Lineaire zenders als SBS6, MTV, Discovery
 •  Geen buitenlandse nieuwszenders als CNN of BBC24
 •  Er wordt nog gesproken over premium content in de vorm van sport- of erotiekkanalen.
  • Marc Hijink