Politie treft wapens aan in kraakpanden

Bij de ontruiming van enkele kraakpanden in Amsterdam heeft de politie verschillende wapens gevonden. Een gearresteerde kraker zal worden voorgeleid op verdenking van verboden vuurwapenbezit.

Dit heeft de politie van Amsterdam gemeld. De politie ontruimde afgelopen zaterdag vijf kraakpanden in Amsterdam-Oost. Daarbij werden 51 personen aangehouden, voor openlijke geweldpleging en huisvredebreuk. Van hen waren zestien afkomstig uit Nederland en de rest uit Italië, Engeland en verscheidene landen in Oost-Europa. Vanmorgen zaten vier krakers nog vast.

In de panden vond de politie zaterdag een vuurwapen, munitie, honkbalknuppels, vlindermessen, een gaspistool, pepperspray, een ploertendoder, een boksbeugel, een kapmes, een schietpen en een knuppel met spijkers. „De man van wie we vermoeden dat hij het vuurwapen in bezit had, wordt voorgeleid”, zei een politiewoordvoerder. De drie andere arrestanten zouden in de loop van de dag worden vrijgelaten, na ontvangst van de dagvaarding.

De woordvoerder van de krakers benadrukt dat het merendeel van de gevonden wapens niet illegaal is. „Bovendien zijn de wapens tijdens de ontruiming niet gebruikt”, aldus de woordvoerder. De aanwezigheid van de wapens is volgens hem een hobby van de bewoners: „Ik ben gek op computers, anderen vinden het leuk om te spelen met een vlindermes.”

Na de ontruiming hebben krakers zondagavond de ruiten van het stadhuis van Amsterdam en van de ambtswoning van burgemeester Cohen bekogeld met stenen. Cohen zei daarover: „Daarmee worden niet alleen mijn ruiten ingegooid, maar ook de ruiten van de kraakbeweging”. Volgens de krakers heeft Cohen dit over zichzelf afgeroepen: „We hebben het hele weekeinde geprobeerd om contact te leggen met het stadhuis, maar dat is niet gelukt.”

De krakers moeten aansprakelijk worden gesteld en via snelrecht aangepakt worden, schreef CDA-fractievoorzitter Van Geel vandaag op zijn weblog: „Het op deze manier intimideren van een burgemeester zal hard de kop in moeten worden gedrukt.” Gisteren pleitte Tweede-Kamerlid Teeven (VVD) voor een kraakverbod.

Zaterdagochtend vroeg kwam de politie bij de kraakpanden met het verzoek de muziek te dempen. Nadat dit was gebeurd, vroeg de politie een bewoonster zicht te identificeren. Zij weigerde en werd gearresteerd. Vervolgens werd zij door andere krakers met geweld bevrijd. Cohen besloot daarop vijf panden te laten ontruimen.