Polen krijgen voorlichtings-dvd

Polen die naar Nederland willen komen om te werken, krijgen voortaan een voorproefje op hun werkende leven in Nederland te zien. Een samenwerkingsverband van vakbonden en brancheverenigingen voor uitzendbureaus ABU, NBBU en VIA biedt vanavond een dvd aan minister Donner (Sociale Zaken, CDA) aan, waarin duidelijk wordt wat Polen te wachten kan staan als ze naar Nederland komen.

‘Praca w Holandii? Sprawdz jak to dziala!’ betekent ‘Naar Nederland? Zo werkt het!’ De dvd is als voorlichting bedoeld voor Polen, en moet via Poolse media, YouTube en Poolse uitzendbureaus bij de werknemers terechtkomen. Zo moeten de Polen zich bewuster worden van hun rechten en plichten over bijvoorbeeld ziektekostenverzekering, huisvesting en arbeidsvoorwaarden.

Op de dvd worden twee fictieve Poolse arbeiders gevolgd die naar Nederland komen. De één gaat met een bonafide uitzendorganisatie in zee, dat gaat goed. De ander krijgt met een malafide onderneming te maken, dat wordt niets. Hij krijgt weinig betaald en slechte huisvesting. Tot overmaat van ramp stapt hij in een spijker en komt zonder ziektekostenverzekering in het ziekenhuis.