Pellizotti wint spectaculaire klimtijdrit

De Italiaanse wielrenner Franco Pellizotti heeft gisteren de zestiende etappe van de Ronde van Italië gewonnen, een klimtijdrit over 12,9 kilometer naar de op 2.275 meter hoogte gelegen Kronplatz. De Spanjaard Alberto Contador werd op 22 seconden achterstand vierde maar verstevigde zijn leidende positie in het algemeen klassement.

De klimtijdrit over de besneeuwde flanken van het ski-oord in de Dolomieten leverde spectaculaire beelden op. De renners moesten een hoogteverschil van 1.086 meter overwinnen, met een gemiddeld stijgingspercentage van 8,4 en korte pieken van liefst 24 procent. Het tweede gedeelte reden ze over een onverharde weg van aangestampte aarde en stenen. De laatste dertien haarspeldbochten droegen de namen van overleden Italiaanse wielerlegendes als Gino Bartali, Fausto Coppi en Marco Pantani.

Het smalle pad naar Kronplatz was onbegaanbaar voor volgauto’s. De renners werden begeleid door motoren met mecaniciens die wielen en een reservefiets droegen. Eenmaal op de top vlogen helikopters alle motoren aan een kabel terug naar de start beneden aan de berg zodat ze weer achter de volgende renner aan konden rijden. „Tja, dit is de zucht naar spektakel”, sprak toeschouwer Eddy Merckx voor de Belgische televisie. „Ik hoop dat het sportieve aspect niet ten onder gaat.”

Hoewel winnaar Pellizotti de langzaamste tijdrit in een grote ronde reed, hoefde bijna niemand van de fiets. Zes renners, onder wie Matthew Hayman (Rabobank), kwamen buiten de tijdslimiet binnen en mogen niet meer van start. Vrijwel iedereen koos een ‘mountainbike-versnellinkje’ van 34x29. Wielerlegende Merckx: „Dat bestond in onze tijd niet eens.”

De lichte klimmers waren in het voordeel. De nummers twee tot en met zes in de uitslag wegen minder dan zestig kilo: tweevoudig ritwinnaar Sella (55 kilo), Simoni (59), Contador (59), Riccò (58) en Rujano (58). Het gaf de prestatie van Pellizotti nog meer glans. De kopman van Liquigas moest 63 kilo omhoog brengen. Van de klassementstoppers verloren de wat zwaardere Di Luca en Rabo-kopman Mentsjov de meeste tijd, respectievelijk 1.43 en 1.45 minuut.

De op de valreep met zijn ploeg Astana tot de Giro toegelaten Contador breidde in het klassement zijn voorsprong op nummer twee Riccò uit tot 41 seconden. De25-jarige Tourwinnaar, die met roze remgrepen reed, is optimistisch over het vervolg van de Giro, die zondag eindigt met een tijdrit in Milaan. „Ik ben niet bang om te falen, want ik verkeer in goede conditie.”