Opta: bellen is goedkoper door marktwerking

De consument profiteert van lagere tarieven voor bellen en internettoegang dankzij de marktwerking in de telecomsector. Dat concludeert de Onafhankelijke Post en Telecommunicatie Autoriteit (Opta) in haar vanmorgen verschenen jaarverslag van 2007.

„De consument heeft de ontwikkeling van de marktwerking in de portemonnee gemerkt”, zei voorzitter Chris Fonteijn. Mobiel bellen is bijna de helft goedkoper geworden vergeleken met vijf jaar geleden. Breedbandinternet is een factor zes in prijs gedaald. Op bellen in het buitenland is 37 miljoen euro bespaard dankzij Europese regelgeving. „De consument heeft de keuze”, verklaarde Fonteijn. „Het is niet meer de overheid die voorschrijft wat hij moet doen.” In vaste telefonie hebben de concurrenten van KPN bijvoorbeeld een marktaandeel verworven van 27 procent, vergeleken met 5 procent in 2005.

De telecomsector is fors gegroeid. Nederland heeft na Denemarken de hoogste dekking aan breedbandaansluitingen in de wereld. Het aantal mobiele aansluitingen is gestegen tot 19 miljoen, meer dan het aantal inwoners van Nederland.

De consolidatie in de telecomsector is het afgelopen jaar doorgezet. In de mobiele telefonie is T-Mobile na de overname van Orange uitgegroeid tot de tweede aanbieder, na KPN. Op het gebied van televisie is Ziggo de grootste aanbieder, na een fusie van AtHome, Casema en Multikabel. Ziggo heeft 44 procent van de markt in handen.

De Opta signaleert wel nog problemen op de markt voor zakelijke telefonie. Daar is nog „onvoldoende dynamiek”. De toezichthouder zal het komend jaar kijken of hier meer regulering nodig is, waardoor zakelijke klanten evenveel profijt kunnen hebben van de concurrentie als consumenten.

„We willen bijvoorbeeld kijken naar inkooppunten waarbij concurrenten afhankelijk zijn van KPN”, zei Remko Bos, hoofd van de afdeling markten bij de Opta. „We zoeken uit of de toegang tot hoge kwaliteit breedbandinternet voldoende beschikbaar is.”

In de postsector, waar de Opta ook toezicht op houdt, is TNT met 86 procent van de markt nog veruit de grootste aanbieder. De postmarkt is nog niet geliberaliseerd. „Economisch zien wij geen aanleiding om de liberalisering uit te stellen”, zei Fonteijn. „Maar daarover geven wij geen advies. Dat is een politiek vraagstuk.”

De Opta vindt dat telecombedrijven zelf maatregelen moeten nemen die intern overtredingen van regelgeving signaleren. Dit moet het opleggen van boetes voorkomen. KPN doet dit al. Fonteijn: „We geven een draai aan de toezichtsstijl. Niet meer jaren procederen, maar duidelijkheid scheppen over wat de regelgeving verwacht.”