Onbeduidende ster geeft reuzenvlam

Onbeduidende ster geeft reuzenvlam Rotterdam, 27 mei. EV Lacertae is een onbeduidende ster op 16,5 lichtjaar van onze aarde. Maar deze door NASA vrijgegeven foto laat zien dat de kleine ster op 25 april een vlam produceerde, duizend keer sterker dan de grootste vlam die ooit op de zon is gezien. Bij de vlammen, die samenhangen met het magneetveld van een ster, worden tonnen heet plasma uit de buitenste lagen van de steratmosfeer de ruimte in geslingerd. De energie van de grootste uitbarstingen op de zon komt overeen met een miljoen atoombommen. Dat EV Lacertae de zon overtrof, heeft te maken met diens jeugdigheid: die zorgt voor een dynamischer magneetveld. De opname werd gemaakt met de Swift-satelliet. Foto NASA De energie van een miljard atoombommen Rotterdam. EV Lacertae is een onbeduidende ster op 16,5 lichtjaar van de aarde. Op deze impressie op basis van een satellietfoto is te zien dat de kleine ster op 25 april een ‘vlam’ produceerde, duizend keer sterker dan de grootste uitbarsting die ooit op de zon is gezien. De energie die bij de vlam op EV Lacertae vrijkwam, is vergelijkbaar met een miljard atoombommen. Bij de vlammen, die samenhangen met het magneetveld van een ster, worden tonnen heet plasma uit de buitenste lagen van de steratmosfeer de ruimte in geslingerd. EV Lacertae overtrof de zon doordat het een relatief jonge ster is met een dynamischer magneetveld. Beeld NASA NASA

Rectificatie / Gerectificeerd

Verre ster

De afbeelding in het artikel Onbeduidende ster geeft reuzenvlam (28 mei, pagina 8) was niet gemaakt met de Swiftsatelliet. Het betrof een artist impression van NASA naar aanleiding van de metingen van die satelliet.