Officier van justitie Tonino stapt over naar advocatuur

Voormalig officier van justitie Joost Tonino is opgestapt bij het Openbaar Ministerie (OM). Tonino is op 13 mei beëdigd als advocaat en heeft zich als zelfstandig raadsman in Amsterdam gevestigd. Hij zal zich toeleggen op een ‘tweedelijnspraktijk’ en vooral professionele partijen, zoals accountants- kantoren, toezichthouders en opsporingsinstanties gaan adviseren op juridisch terrein.

Tonino, die grote fraudezaken als ‘operatie Clickfonds’, taxibedrijf TCA en Ajax behandelde, kwam in 2004 in opspraak nadat hij zijn computer op straat bij het grof vuil had gezet. De computer kwam in handen van misdaadverslaggever Peter R. de Vries, waarna bleek dat er kinderporno op stond. Na onderzoek bleken de afbeeldingen als ‘bijvangst’ bij het surfen op de harde schijf terecht te zijn gekomen. Toenmalig minister Donner (Justitie) meldde de Kamer bovendien dat een deel van het materiaal op de computer was geplaatst „nadat deze uit de macht van de betrokken officier was geraakt”. De zaak tegen Tonino werd door het OM geseponeerd wegens gebrek aan bewijs, een oordeel dat later door het gerechtshof werd bekrachtigd.

Tonino zei vanmorgen dat hij „niet vanuit een negatief gevoel” bij het OM weggaat. „Maar ik voelde me niet vrij om weer als zaaksofficier aan het werk te gaan. Die affaire zal me altijd belemmeren. Als officier ben je nu eenmaal tegen wil en dank een publiek figuur en dan is dit de consequentie. Dat aanvaard ik”, aldus Tonino, die het „buitengewoon dom” noemt dat hij de computer op straat zette. „Ik verwijt de media verder niets. Maar de publiciteit was wel heftig: de verhouding tussen alle aandacht en wat er nou feitelijk is gebeurd, die was wel een beetje scheef”.