nrc.nl/discussie

De omstreden toepassing van DNA-techniek heeft vorige week een doorbraak opgeleverd in de geruchtmakende Puttense moordzaak. Moet DNA-onderzoek beperkt blijven tot verdachten en veroordeelden of mogen bijvoorbeeld ook bewoners van een plaats waar een misdrijf is gepleegd verplicht worden? En, zo ja, waarom dan niet gewoon alle Nederlanders?

Ik ben geen nummer

Ik ben tegen een DNA-databank voor alle Nederlanders, net zoals ik tegen de toenemende registratie van ongeveer alles door onze overheid ben. Onder het mom van rechtvaardigheid worden we gedegradeerd tot nummertjes die door overijverige ambtenaren voortdurend in de gaten gehouden en gecontroleerd kunnen worden. Het oplossen van misdrijven om daarna van een serieuze verdachte DNA af te nemen is heel wat anders dan een centrale registratie van iedereen.Manfred Kors

Databank werkt snel en effectief

Als er een algehele databank komt dan kunnen gevonden DNA-sporen tenminste redelijk snel vergeleken worden. Nu gebeurt dat vaak pas na jaren. Als u door een vals DNA-spoor onterecht wordt beschuldigd, dan heeft u aanzienlijk meer kans om dat aan te tonen na enkele maanden dan na enkele jaren.J. P. van Barneveld

Kijk maar naar de geschiedenis

‘Als je niets te verbergen hebt, heb je niets te vrezen’ – hoor je in dit soort discussies regelmatig. Er zijn er blijkbaar nogal wat die historisch niet onderlegd zijn: inquisitie, heksenverbrandingen, McCarthy in Amerika, schijnprocessen in nazi-Duitsland, Argentinië, Chili, in Rusland, in China, Korea, Cambodja: toch wel erg veel mensen die niet meer na kunnen vertellen dat zij niets te verbergen hadden. Waarom zou ik mijn onschuld moeten bewijzen voor een misdaad die nog niet eens gepleegd is?

R. Peters

De rechter beslist

DNA moet alleen opgeslagen en gebruikt worden in het kader van de zoektocht naar beoogde verdachten en veroordeelden. Als een te definiëren groep burgers tot deze verdachten behoren door, zeg, de nabijheid van de plaats van misdrijf, dan behoeft een onderzoek binnen deze groep geen probleem te zijn mits het in verhouding is met het beoogde doel. Laat de rechter maar per geval beoordelen of een dergelijk onderzoek gerechtvaardigd is.

John Nivard

Niet sluitend

Nee, ik heb geen enkel probleem met zo’n databestand. Als maar wel in het achterhoofd gehouden wordt dat DNA-materiaal niet in alle gevallen het sluitende bewijs geeft. Er schijnt mee gemanipuleerd te kunnen worden.Ellen ten Bruggencate

Discussieer mee en lees andere reacties op nrc.nl/discussie