Nederlands schip gekaapt bij Somalië

Piraten hebben een zondagavond gekaapt Nederlands vrachtschip, de Amiya Scan met negenkoppige bemanning, voor anker gelegd in de territoriale wateren van Somalië. De opvarenden van het onder Panamese vlag varende schip worden „redelijk goed behandeld”.

Dat zegt de woordvoerder van rederij Reider Shipping in Winschoten, dochter van het Duitse scheepvaartbedrijf Buss, die de vloot beheert. De rederij heeft één keer contact gehad met de bemanning aan boord. Het ministerie van Buitenlandse Zaken voert besprekingen met de autoriteiten in Somalië over beëindiging van de kaping. Aan boord zijn vier Russen en vijf Filippijnse matrozen.

Medewerkers van de rederij zagen zondagavond via het navigatievolgsysteem dat het schip stil lag. Maandag belde de bemanning dat ze waren overvallen. Volgens de woordvoerder ligt de Amiya Scan nu vlak voor de noordkust van Somalië in de Golf van Aden. Het negentig meter lange schip vervoert onderdelen van een boorplatform naar Roemenië. De Amiya Scan vertrok op 19 mei uit de Keniase haven Mombassa.

Op grote afstand van het vrachtschip vaart het Nederlandse fregat HMS Evertsen, dat volgens het ministerie van Defensie geen rol kan spelen bij de oplossing van deze kaping. De kustwateren van Somalië gelden als de gevaarlijkste ter wereld. In 2007 werden 25 schepen overvallen.