Nederland weer in beroep in zaak-Erkel

Nederland gaat weer in beroep in de losgeld-affaire rond Arjan Erkel. Dat bevestigt het ministerie van Buitenlandse Zaken vandaag.

Volgens een woordvoerder is Nederland „teleurgesteld” over het vonnis van de kantonale rechtbank van Genève, in februari 2008, dat Nederland en niet Erkels toenmalige werkgever, Artsen zonder Grenzen Zwitserland, geheel moet opdraaien voor de één miljoen euro losgeld die voor Erkels vrijlating in 2004 is betaald. De rechter veroordeelde Nederland zelfs tot het betalen van alle advocatenkosten van AzG. De rechtzaak sleept al vier jaar.

Arjan Erkel werd in 2002 in Dagestan, op de Kaukasus, ontvoerd. Zeshonderd dagen later kwam hij vrij nadat Nederland zijn ontvoerders het losgeld had betaald. Snel daarna stapte Nederland naar een rechtbank in Genève omdat AzG weigerde het hele bedrag, dat Nederland naar eigen zeggen enkel aan AzG had „voorgeschoten”, terug te betalen. Deze rechtbank bepaalde in 2007 dat Nederland ongeveer de helft van het bedrag moest betalen. Nederland ging daartegen in beroep.

Weinigen hadden verwacht dat Nederland nu voor de tweede keer beroep zou aantekenen. Het argument dat Nederland het geld aan AzG zou hebben voorgeschoten, stelt men bij AzG, is tweemaal verworpen door Zwitserse rechters. Xavier Guinotte van AzG „betreurt de juridische verbetenheid van Nederland om tot het uiterste te gaan. Dit kost iedereen weer maanden mankracht en energie.”

Het Federale Tribunaal is de laatste instantie waar Nederland terecht kan. Het beoordeelt de feiten niet nogmaals, maar bepaalt enkel of de twee voorgaande vonnissen juridisch kloppen of niet. Een uitspraak wordt begin 2009 verwacht.

    • Caroline de Gruyter