Muggenspul werkt nu driemaal langer

Rotterdam, 27 mei. Door systematisch vergelijk zijn afweermiddelen tegen muggen gevonden die drie keer zo lang werken als de stof DEET. Dat schrijven onderzoekers van de universiteit van Florida vandaag in de Proceedings of the National Academy of Sciences. DEET, di-ethyl-toluamide, is het werkzame bestanddeel van veel `repellents` zoals Autan. Het werd in 1953 ontdekt en is nog steeds populair omdat het een goede werking koppelt aan bewezen veiligheid. De Amerikanen bereidden tientallen verbindingen waarvan de ruimtelijke structuur overeenkomst vertoonde met die van het werkzame deel van DEET. Ze testten die op de armen van vrijwilligers. Diverse stoffen bleken meer dan tien dagen werkzaam. Het onderzoek heeft ook nieuw inzicht gegeven in het verband tussen structuur en werking.