Moskou ontkent conclusies VN

Rusland blijft ontkennen dat het in april een onbemand Georgisch verkenningsvliegtuigje heeft neergeschoten boven de separatistische Georgische regio Abchazië. Volgens het Russische ministerie van Defensie „kan er geen sprake zijn van schending van de Georgische staatsgrenzen of van het neerschieten van onbemande vliegende toestellen”.

Gisteren publiceerde de missie van de Verenigde Naties in Georgië een rapport waarin staat dat het spionagevliegtuigje was aangevallen door een Russische straaljager. Rusland ontkende al in april iedere betrokkenheid. Abchazië zei het vliegtuigje zelf te hebben neergeschoten. Georgië vroeg daarop bij de VN om een onderzoek.

Uit radarbeelden bleek dat het aanvallende vliegtuig na het incident naar Russisch grondgebied vloog. „Zonder overtuigend tegenbewijs, is de conclusie dat het vliegtuig van de Russische luchtmacht was”, aldus het rapport. De Sloveense minister van Buitenlandse Zaken Dmitrij Rupel heeft namens de EU bij Moskou inmiddels aangedrongen op „uitleg”.

Het rapport veroordeelt de actie van Rusland. Die is „fundamenteel in tegenspraak met het Moskou Akkoord”, het staakt-het-vuren dat in 1994 werd getekend door Georgië en Abchazië na een bloedige afscheidingspoging. Ook Georgië wordt bekritiseerd in het rapport van de VN. Het uitvoeren van verkenningsvluchten boven Abchazië is eveneens in strijd met het verdrag.

Volgens de Georgische president Michail Saakasjvili vormt het rapport een „directe beschuldiging” aan Rusland wegens „een daad van agressie”. Rusland en Georgië zijn in conflict over Abchazië. Het door Moskou gesteunde gebied maakt formeel deel uit van Georgië maar riep in 1994 eenzijdig de onafhankelijkheid uit en eist sindsdien (internationale) erkenning. Georgië verzet zich daartegen. (AP, AFP, Reuters)

Commentaar: pagina 5