Miljard verlies voor Duitse bank

De Duitse bank IKB heeft een verlies geleden van circa 1 miljard euro. De regionale bank blijkt nog altijd hard te worden getroffen door de internationale kredietcrisis. IKB verwacht dat zij binnenkort een andere grootaandeelhouder zal krijgen.

De bank zei vanmorgen dat het verlies over de eerste negen maanden van het gebroken boekjaar moest worden afgezet tegen een winst van 142 miljoen euro in dezelfde periode van het boekjaar 2006/2007.

IKB heeft het vanaf de zomer van 2007 al moeilijk. Toen eind juli de kredietcrisis uitbrak volgde al snel een winstwaarschuwing die werd gevolgd door grote afschrijvingen en verliezen. De kleine bank had belegd in de Amerikaanse hypotheken die bekendstaan als subprime -hypotheken die werden verstrekt aan huizenbezitters met een lage kredietwaardigheid. Toen veel van deze mensen niet meer aan hun verplichtingen konden voldoen kwamen banken wereldwijd in de problemen doordat de hypotheken waren gebundeld, en verpakt als nieuwe financiële producten waren doorverkocht.

IKB zei vanmorgen ook dat er deze maand met negen mogelijke bieders is gesproken over het belang van grootaandeelhouder KfW – de staatsbank die 43 procent van de aandelen in handen heeft. KfW heeft al diverse biedingen binnen. Er wordt verwacht dat er binnenkort met serieuze onderhandelingen begonnen kan worden. IKB maakte geen namen bekend van geïnteresseerde partijen. Volgens berichten in de Duitse media zou het gaan om de Amerikaanse investeringsmaatschappij Ripplewood en de Zweedse bank SEB.

Een andere bank die hard getroffen is door de kredietcrisis, UBS uit Zwitserland, moet mogelijk nog meer afschrijven. In een een bericht stelde de bank gisteren dat haar verliezen op beleggingen gerelateerd aan de Amerikaanse huizenmarkt konden toenemen in 2008. UBS schreef al voor 24 miljard euro af en ontsloeg 7.000 werknemers als gevolg van de kredietcrisis.