Militairen in Guinee komen in opstand

In de hoofdstad Conakry van Guinee is gisteren een legeropstand uitgebroken. Militairen op de grootste legerbasis van het West-Afrikaanse land schoten in de lucht en gijzelden de plaatsvervangend legercommandant. Er waren tot vanmiddag ten minste zeven gewonden gevallen, alle omwonenden van legerbasis Alpha Yaya Diallo.

De militairen zijn verontwaardigd over het ontslag van premier Lansana Kouyaté, vorige week door president Lansana Conté. Kouyaté had de militairen vorig jaar beloofd om hun achterstallig salaris uit te betalen. De soldaten vrezen nu dat ze de circa duizend dollar salaris mislopen die ze tegoed zouden hebben.

De steun van het leger is cruciaal voor de machtspositie van president Conté. Sinds hij in 1984 via een staatsgreep de macht in handen kreeg is de economie van het land afgegleden. Vorig jaar dwongen massale protesten en een wekenlange staking door de oppositie Conté ertoe om de macht te delen met een premier. Hij benoemde Lansana Kouyaté, die de militairen beloofde om hun achterstallig salaris uit te betalen. Vorige week verving Conté echter onverwachts Kouyaté door een partijgenoot. Daarop ontstaken de militairen in Conakry in woede.

Guinee, een voormalige Franse kolonie, is rijk aan bauxiet, een mineraal dat dient als grondstof voor de productie van aluminium. Het kleine West-Afrikaanse land beschikt over eenderde van de wereldwijde bauxietreserves. Ondanks de bodemrijkdommen, waaronder ook goud, ijzer en diamanten, behoort de bevolking van Guinee tot de armste van westelijk Afrika. (AP)