‘Meer toezicht op bonussen van bankiers’

Toezichthouder De Nederlandsche Bank (DNB) gaat strenger toezicht houden op bonussen bij banken. DNB wil vooral kijken of die bonussen aanzetten tot het nemen van excessieve risico’s door werknemers.

Dat zei DNB-president Nout Wellink gisteren op een congres in Groningen over financiële stabiliteit. Het betere toezicht op de bonussen past in maatregelen die de financiële instellingen weerbaarder moeten maken tegen crises zoals de huidige kredietcrisis. Volgens Wellink heeft de huidige bonusstructuur bijgedragen aan de crisis.

Werknemers krijgen nu hoge bonussen (vaak vele malen hoger dan hun salaris) als ze winsten behalen door grote risico’s te nemen, terwijl eventuele verliezen voor rekening komen van de bank.

Wellink is niet tegen variabele bonussen, maar hij vindt dat de huidige bonusstructuren ‘perverse prikkels’ met zich meebrengen. Wellink wil dat de bonussen meer in overeenstemming gebracht worden met de tijdshorizon van de banken zelf. Werknemers zouden dan pas een bonus moeten ontvangen als zij een aantal jaren achtereen goed gepresteerd hebben. Zo worden zij medeverantwoordelijk voor een stabielere beleggingsportefeuille van de banken.

De financiële sector kampt sinds vorig jaar zomer met de gevolgen van de crisis op de Amerikaanse huizenmarkt. Die leidde tot groot wantrouwen in de bancaire sector en een bevriezing van de geldmarkten. Toezichthouders als DNB, maar ook de Europese en Amerikaanse centrale banken, hebben tal van maatregelen genomen om de crisis te bezweren.

Wellinks maatregelen passen in een reeks van acties die zijn aangekondigd sinds het uitbreken van de kredietcrisis. Eerder waarschuwde de topman van Deutsche Bank, Josef Ackermann, voor de gevaren van de huidige beloningsstructuren bij banken.

Begin april bracht het Financial Stability Forum, waarvan ook Wellink deel uitmaakt, een pakket met 67 maatregelen naar buiten die de huidige crisis moeten bezweren en toekomstige financiële crises moeten voorkomen.

Lees de in het Engels gehouden toespraak van Wellink via nrc.nl/kredietcrisis