Lord afval

500 g rode uien2 knoflooktenen1 rode paprika1 l (groenten)bouillon1 eetlepel bloem2 eetlepel olijfolie20 g boter2 eetlepel fijngehakte platte peterselie4 sneetjes stokbrood50 g geitenkaas

In een van de Engelse zondagsbladen las ik dat een Engelse Lord zich bezighoudt met het verminderen van huishoudelijk afval. In het Verenigd Koninkrijk wordt 20 ton (rottend) voedsel per jaar weggegooid. Niet alleen door particulieren, maar ook door supermarkten, restaurants en hotels.

Hoe houden we die beschamende voedselverspilling binnen de perken? Lord Haskins van Skidby komt met wel erg voor de hand liggende tips: koop niet meer eten dan je denkt op te gaan eten. Koop losse groenten in plaats van in plastic verpakte groenten. Laat groenten niet rotten in de koelkast, maak er bijtijds een soep of een saus van. Bestel niet te veel eten in restaurants en vraag om een doggybag als er eten overblijft. Soms is voedsel waarop een uiterste houdbaarheidsdatum staat vermeld nog best te eten. Gebruik dus je verstand voordat je iets weggooit. Vries restjes van een in de eigen keuken klaargemaakte maaltijd in. Doe één keer in de week boodschappen, in plaats van elke dag. Doe geen boodschappen als je weet dat je uit eten gaat.

Maak van restjes nog iets lekkers. Aldus de lord. Restaurants op het Franse platteland geven al eeuwen het goede voorbeeld en serveren een lobbig, doorgaans okerkleurig soepje dat wordt gemaakt van gepureerde overgebleven groenten van de vorige dag.

Vandaag een recept voor rode uiensoep: Snijd de gepelde uien in ringen en de geschilde, schoongemaakte paprika in piepkleine stukjes. Fruit de uien in de boter en olie in een koekenpan langzaam zacht en glazig. Voeg na een kwartier de paprikastukjes en knoflook uit de knijper toe. Rooster het stokbrood. Verkruimel de geitenkaas. Roer de bloem door de gare uien en giet al roerend de bouillon in de pan. Breng aan de kook. Roer de peterselie door de soep. Schep de soep in kommen. Leg er een sneetje stokbrood op en verdeel de geitenkaaskruimels over het brood.

Anne Scheepmaker

Morgen: Orecchiette met snijbiet

    • Anne Scheepmaker