Legeropstand in Guinee-Conakry

In de hoofdstad Conakry van Guinee is een legeropstand uitgebroken. Militairen op de grootste legerbasis van het West-Afrikaanse land schoten gisteren in de lucht en gijzelden de plaatsvervangend legercommandant, uit protest tegen het ontslag van premier Lansana Kouyaté vorige week door president Lansana Conté. Kouyaté werd vorig jaar geïnstalleerd in reactie op landelijk protest, begin 2007, tegen Conté. Bij de gewelddadig neergeslagen demonstraties vielen toen circa 120 doden. Het ontslag door de president Lansana Conté leidde vorige week tot woede bij vakbeweging en oppositie. Het leger is een belangrijke steunpilaar voor de autoritaire Conté, die in 1984 met een coup de macht greep. Guinee is rijk aan grondstoffen (bauxiet), maar de bevolking behoort tot de armste van westelijk Afrika. (AP)