Krakers gooien ruiten burgemeester Cohen in

Een groep van zo’n tachtig krakers heeft zondagavond acht ruiten ingegooid bij het huis van burgemeester Cohen. Daarvoor waren ook ruiten gesneuveld van het gemeentehuis (Stopera) en van een gebouw van woningbouwcorporatie De Key. Dat heeft de Amsterdamse politie gisteren bekendgemaakt.

Op Indymedia, een website van linkse activisten, zeggen krakers de ramen te hebben vernield uit woede over de ontruiming zaterdagnacht van een aantal panden in de Eerste Oosterparkstraat in Amsterdam-Oost. De panden zijn eigendom van De Key.

Daarbij werden 51 mensen aangehouden. Van hen zaten gisteravond nog zes mensen vast, onder meer op verdenking van het bezit van een vuurwapen. Volgens de politie zijn de activisten afkomstig uit verschillende landen.

Gisteren maakte de politie bovendien bekend dat bij de ontruiming „een klein wapenarsenaal” is gevonden. Het zou gaan om onder meer honkbalknuppels, een zelfgemaakt slaghout met spijkers, een gaspistool, scherpe munitie, een ploertendoder (een soort knuppel), en een boksbeugel.

Cohen liet weten dat het gedrag van de krakers „onaanvaardbaar” is en „absoluut niet kan”. Hij waarschuwde de krakers: „De kraakbeweging heeft hiermee haar eigen ruiten ingegooid.”

De ontruiming van de panden vond plaats nadat er in de nacht van vrijdag op zaterdag gevechten waren uitgebroken tussen bewoners van een van de gebouwen en politieagenten, die kwamen naar aanleiding van een melding van geluidsoverlast. Er zou een verjaardagsfeest zijn gevierd.

In een reactie lieten de krakers weten dat er in de woningen geen wapens lagen. Gisteravond was de situatie rond de panden in Amsterdam-Oost „relatief rustig”, volgens een politiewoordvoerder. Een peloton van de ME was in de nabijheid, terwijl de krakers en hun sympathisanten een „feestelijke demonstratie” hielden bij het stadsdeelkantoor.