Internet Weblog van de dag

Aardbeving in Sichuan Relief workers march to scatter disinfectant on a street in Yingxiu town of Wenchuan county, the epicentre of the earthquake, Sichuan province May 26, 2008. China has put the death toll from the earthquake that struck Sichuan province on May 12 at 65,080, with the figure certain to rise as searchers account for more than 23,000 missing. More than 360,000 people were injured. Picture taken May 26, 2008. REUTERS/Stringer (CHINA). CHINA OUT. NO COMMERCIAL OR EDITORIAL SALES IN CHINA. REUTERS

Aardbeving. Op haar weblog China beschrijft correspondente Bettine Vriesekoop een benauwd moment: „Zondagmiddag maakte ik de zwaarste aardschok mee sinds de grote ramp van 12 mei; volgens het Franse persbureau AFP ging het om een beving van 6,4 op de schaal van Richter.

Ik was zondagochtend naar de stad Mianyang gevlogen voor een vervolgverhaal over de ramp in Sichuan en bezocht onder meer een tentenkamp waar duizenden slachtoffers worden opgevangen. Ik raakte er onder de indruk van het bizarre kampleven; vrolijk spelende kinderen en volwassenen die apathisch zijn geworden van vertwijfeling en verdriet.

Rond vijf uur ’s middags keerde ik terug naar mijn hotel samen met mijnheer Liu, een functionaris van het ministerie van Buitenlandse Zaken, bij wie ik in de auto zat. Toen we de de oprijlaan van mijn hotel opreden, gilde hij opeens dat ik naar het middenplein moest rennen. Even had ik het gevoel dat de auto van Liu als een zeilboot op een golf werd opgetild. We maakten dat we de auto uitkwamen en net als alle andere omstanders zochten we dekking op het terrein voor het Changhong hotel. Daar bleven de meeste mensen meer dan een uur zitten voordat ze weer naar binnen durfden. De hele tijd had ik het gevoel dat ik me op een schip bevond, dat deinde op zee.”

Bekijk een filmpje van het plein op nrc.nl/china