IAEA in rapport ‘bezorgd’ over Iran

Iran houdt mogelijk nog informatie achter over zijn nucleaire programma, met name over het testen van zware explosieven en activiteit met betrekking tot raketten, die het zou moeten delen met het internationaal Atoomenergie Agentschap. Dat heeft het IAEA gisteren in Wenen in een nieuw rapport gemeld. Het Iraanse onderzoek op dit gebied blijft „een kwestie van ernstige bezorgdheid”.

Bovendien heeft Iran het IAEA niet alle informatie en toegang tot documenten en individuen gegeven die nodig zijn om de verklaringen van Iran te staven dat zijn bedoelingen puur vreedzaam zijn. Het IAEA wil met name een reactie op informatie van westerse inlichtingendiensten dat Iran heimelijk heeft gestudeerd op het ontwerp van atoombommen. Teheran zegt dat deze beschuldigingen ongefundeerd of vervalst zijn.

Iran beschrijft zijn samenwerking met de toezichthouder op het nucleaire non-proliferatieverdrag (NPV) doorgaans als positief. Gisteren interpreteerde de Iraanse ambassadeur bij het IAEA het rapport als bewijs dat Teherans nucleaire programma vreedzaam is.

De VN-Veiligheidsraad heeft inmiddels tot drie keer toe sancties tegen het Iraanse nucleaire programma afgekondigd om Iran ertoe te dwingen de verrijking van uranium op te schorten. Zo’n programma kan dienen voor een nucleair wapenprogramma. Iran weigert dit te enenmale; het wijst erop dat het NPV verrijking niet verbiedt . In het rapport meldt het IAEA dat Iran nu 3.500 centrifuges draaiend heeft in zijn fabriek in Natanz, iets meer dan eerder dit jaar. Ook worden een paar modernere centrifuges getest. Maar een hoge VN-functionaris zei dat het door president Ahmadinejad aangekondigde doel – tegen de zomer 6.000 centrifuges draaiend en het uittesten van een nieuw type dat vijf keer zo snel is – nog wel haalbaar is. (Reuters, AP, AFP)