Hulp bij fraude met vastgoed

Rotterdam. De Rotterdamse notaris Pieter W. mag twee weken zijn ambt niet uitoefenen omdat hij heeft meegewerkt aan dubieuze vastgoedtransacties. De schorsing is vorige week aan de notaris opgelegd door de Rotterdamse Kamer van Toezicht, de tuchtrechtinstantie van het notariaat. In de periode januari 2004 tot en met augustus 2005 passeerde de notaris 29 dossiers met zogeheten abc-transacties en 16 dossiers waarbij mogelijk sprake was van hypotheekfraude. Dit bleek uit onderzoek van het Bureau Financieel Toezicht (BFT), dat toezicht houdt op notarissen en gerechtsdeurwaarders. Uit het onderzoek bleek dat notaris W. ”substantieel meer abc-transacties” passeerde dan andere notarissen. Daarbij was sprake van ongebruikelijke prijsstijgingen, van 20 tot soms 345 procent. Volgens de Kamer van Toezicht vroeg de notaris in veel gevallen niet om een verklaring aan de betrokkenen en als hij wel om een verklaring vroeg was deze vaak onvoldoende. Volgens de Kamer van Toezicht zijn abc-transacties wel geoorloofd, maar moet een notaris bij ongebruikelijke prijsverschillen nagaan of dat prijsverschil verklaarbaar is.