Hongkongs blad geweerd door China

China heeft het meinummer van het in Hongkong uitgegeven blad Far Eastern Economic Review (Feer) in beslag genomen. De website van de maandelijkse publicatie (www.feer.com) vermeldt dat het nummer in China niet is verspreid en niet in de kiosken lag omdat de censor alle in China geleverde exemplaren in beslag heeft genomen en vernietigd. Het blad vraagt lezers in China om te bellen of te mailen zodat het nummer alsnog kan worden bezorgd.

Waarom de Chinese censor het het meinummer van het semiwetenschappelijke tijdschrift van de markt heeft gehaald, heeft Feer niet op zijn website vermeld. Mogelijk hangt de irritatie in Peking samen met de illustratie die op de cover van het blad staat. De cartoon, waarop president Hu Jintao is afgebeeld met een fasces in zijn hand, verwijst naar het verhaal binnenin van Michael Ledeen die werkzaam is bij de conservatieve denktank American Enterprise Institute.

Ledeen betoogt onder de titel ‘Peking omarmt klassiek fascisme’ dat China zich tot een fascistische staat heeft ontwikkeld. Hij ziet paralellen tussen het huidige China en de regimes die zich in de jaren twintig en dertig in Italië en Duitsland ontwikkelden. „De Chinese leiders zijn de erfgenamen van Mao en Deng. De eerste is een mislukt communistisch experiment, de tweede is een fascistische transformatie die geen toekomst heeft.” Ledeen roept het Westen op om zich voor te bereiden op een oorlog met China. „Zei een Romein niet: ‘Wil je vrede, bereid je dan voor op oorlog’.”