Hoe komen vitamines in een pilletje terecht?

Marieke Fraanje uit Rotterdam vraagt zich af hoe vitaminepillen worden gemaakt. Hebben de producenten soms tonnetjes met alle vitamines in vloeibare vorm?

Vitamines (van het Latijnse vita of leven) zijn organische verbindingen die vooral bestaan uit koolstof, zuurstof en waterstof. Ze zijn onzichtbaar voor het blote oog en in totaal zijn er dertien soorten bekend; de in vet oplosbare vitamines A, D, E en K en de in water oplosbare vitamines B1, B2, B3, B5, B6, B8, B11, B12 en C.

Als organische verbindingen zijn vitamines ook na te maken. De reproductie begint met ruwe olie, vertelt woordvoerder Dessa Langevoort van chemieconcern BASF dat synthetische vitamines maakt. „In het kort komt het erop neer dat we ruwe olie verdampen, waarna nafta, een mengsel van koolwaterstoffen, overblijft”, aldus Langevoort. „Door nafta onder hoge temperaturen te ‘kraken’, ontstaan de basisgrondstoffen voor de chemische industrie. Uit deze grondstoffen kun je uiteindelijk veel meer grondstoffen maken, zoals bijvoorbeeld Citral. Dat is weer de grondstof voor vitamine E.”

Vetoplosbare vitamines levert BASF in olievorm, verkrijgbaar per liter of in een tank. Van de wateroplosbare vitamines maakt het chemiebedrijf een poeder, dat in zakken wordt getransporteerd.

De zakken poeder en liters olie komen terecht bij bedrijven als Davitamon, die er vitaminepillen van maken. „De vitamines die we in één pil willen, mengen we met een bindmiddel, meestal cellulose”, zegt Bart Veen, productontwikkelaar bij Davitamon. „In een malletje maken we er dan een pilvorm van.”

Voor het lichaam maakt het meestal niet veel uit of het natuurlijke of synthetische vitamines verwerkt. „Alhoewel de synthetische vorm van vitamine D, B5, B6, foliumzuur en vitamine B12 beter wordt opgenomen in het lichaam dan de natuurlijke vorm”, zegt Suzan Tuinier van het Vitamine Informatie Bureau. „Vitamine E wordt wel beter in de natuurlijke vorm opgenomen.”

Het lichaam zelf is overigens een BASF in het klein: de vitamines A, B3, D en K maken we ook zelf aan.

    • Marleen Luijt