Herfkens c.s.: alle drie een beetje schuld

unow.jpgVoor de liefhebbers: hier mijn Herfkens-nieuws van gisteren, hier de overlees (dit keer even geen kijkje in de journalistieke keuken: ik houd liever geheim hoe ik aan het document kwam). En hier alle Herfkens-stukken uit NRC Handelsblad en nrc.next bij elkaar.

Simpel gezegd: de juridische dienst van de Verenigde Naties trekt onder meer de conclusies dat

• Herfkens het geld niet had mogen aannemen, maar te goeder trouw heeft gehandeld;

• het ministerie van Buitenlandse Zaken het geld niet had mogen aanbieden, maar van de betaling ook weer “geen geheim” wilde maken;

• de VN zelf tekortschoot met een te beperkte inwerkperiode.

Ondertussen wil een meerderheid van de Tweede Kamer dat Herfkens het geld terugbetaalt, maar dat weigert ze. Te goeder trouw, dat argument. Minister Verhagen (Buitenlandse Zaken, dus hij gaat hierover) neigt ernaar het op te eisen.  Desnoods via de rechter?

Schaakmat, dus. Zeg eens: wat moet elk van de drie partijen volgens jou nu doen?

    • Freek Staps