Genvariant geeft ook niet-rokers vaker longkanker

rotterdam, 27 mei. Genvarianten die bij ongeveer 1 op de 30 mensen voorkomen verdubbelen de kans op longkanker, zowel bij rokers als niet-rokers. Rokers hebben ongeveer negenmaal zo veel kans op longkanker als niet-rokers. Amerikaanse onderzoekers van de Mayo Clinics in Rochester vonden dat een tekort aan het enzym alfa-1-antitrypsine niet alleen de kans op longweefselziekten als longemfyseem en COPD vergroot, maar ook op longkanker. Het verband met longkanker is nieuw. Ze publiceerden hun resultaten gisteren in de Archives of Internal Medicine. Het gemis aan alfa-1-antitrypsine ontstaat door een aantal veelvoorkomende genvarianten (SNP`s) in het gen voor het enzym. De onderzoekers concluderen dat ruim tien procent van de longkankers aan die genvarianten kan worden toegeschreven. Ze vinden dat mensen met veel longkanker en COPD in hun familie op de SNP`s moeten worden gescreend.