Fluisteren tegen de wereldpers

jean_pierre_jouyet_afp.jpgIn het gebouw van de Europese Raad, waar ministers en regeringsleiders vergaderen als ze in Brussel zijn, stond gisteren de Franse minister van Europese Zaken Jean-Pierre Jouyet (links foto van hem in de Nationale Assemblee in Parijs, 30 april). Hij stond in de gang naast de persruimte, en om hem heen stond een groepje journalisten - vooral van internationale persbureaus. Het gebeurt niet zo vaak dat ministers zelf naar de persruimte komen. Meestal laten ze dat over aan hun woordvoerders of politiek assistenten. Maar wat vooral bijzonder was: Jouyet fluisterde. Alsof hij Reuters en AP, die hun berichten over de hele wereld verspreiden, vroeg om een geheimpje te bewaren.

babacan_afp.jpgJouyet had het over de Turkse minister van Buitenlandse Zaken Ali Babacan (rechts foto van hem tijdens een persconferentie). Die zou een dag later naar Brussel komen voor overleg met de EU-lidstaten, maar Frankrijk had geëist dat in de documenten die tijdens dat overleg besproken zouden worden, het woord ‘toetreding’ niet voorkwam. Turkije wil heel graag lid worden van de EU en er wordt al onderhandeld over toetreding. Frankrijk vindt dat geen goed idee.

Babacan had gezegd dat hij in Ankara zou blijven als het woord ‘toetreding’ niet in de papieren stond. In de gang fluisterde Jouyet tegen de journalisten dat Frankrijk zou toegeven. In juli wordt Frankrijk voorzitter van de EU en dan wil het land volgens Jouyet graag ,,onpartijdig, evenwichtig en gebalanceerd” zijn.

Ali Babacan kwam vandaag toch naar Brussel.

    • Petra de Koning