Film van de dag

Steve McQueen in Papillon (regie Franklin J. Schaffner, 1973, VS).

Papillon. Boeiende, wel erg lange avonturenfilm, naar de autobiografische bestseller van Henri Charrière. Titelheld Steve McQueen probeert te vluchten uit de uiterst inhumane Franse strafkolonie op Duivelseiland. Telkens wordt hij gepakt en veroordeeld tot steeds langere periodes van eenzame opsluiting. De broeierige hitte en belabberde omstandigheden worden door regisseur Franklin J. Schaffner goed getroffen. Dustin Hoffman speelt fraai, maar wel erg nadrukkelijk, de kwetsbare vervalser Dega, die de ontsnappingspogingen van Papillon financiert. Schaffner besteedt veel aandacht aan de onstuimige dierenwereld die de gevangenen omringt. Papillon is dan ook vooral een antropologische film die probeert te onderzoeken hoe lang de gevangenen hun menselijkheid weten te behouden. Met muziek van Jerry Goldsmith. (Franklin J. Schaffner, 1973, VS), RTL7, 20.30-23.15u.André Waardenburg

    • André Waardenburg