Energieverbruik door verlichting kan 40 procent lager

Den Haag. Het elektriciteitsverbruik door verlichting in Nederland kan in 2013 met 40 procent zijn verminderd door het toepassen van bestaande energiebesparende technieken. Dit blijkt uit een rapport van de werkgroep verlichting dat gisterochtend is aangeboden aan minister Cramer (Milieu, PvdA). De werkgroep doet ruim 40 aanbevelingen om energie door verlichting te besparen. In bedrijven en ziekenhuizen is de grootste winst te behalen. Energiebesparing moet daar verplicht worden gesteld, onder meer door het aanscherpen van (Europese) regelgeving. Met gemeenten en provincies worden afspraken gemaakt om openbare verlichting te vervangen door energiebesparende lampen. Ook worden consumenten aangespoord energiebesparende lampen te kopen. Minister Cramer gaat onderzoeken of de btw en importheffing, die nu nog op de milieuvriendelijke tl- en ledverlichting zit, verlaagd kan worden.