Egypte verlengt noodtoestand weer

Het Egyptische parlement heeft gisteren op verzoek van de regering de omstreden noodtoestand met twee jaar verlengd. De wet, die van kracht is sinds de moord op president Sadat in 1981, stelt de autoriteiten in staat mensen langdurig vast te houden zonder vorm van proces en burgers door krijgsraden te laten berechten, waar verdachten minder rechten hebben.

Premier Ahmed Nazif zei in het parlement dat het enige doel van de noodtoestand is de strijd tegen terreur beter te kunnen voeren. Maar de oppositie en mensenrechtengroepen beschuldigen de regering ervan de wet met name te gebruiken om politieke tegenstanders tot zwijgen te brengen. Onlangs nog zijn verscheidene vooraanstaande leden van de fundamentalistische Moslimbroederschap door een krijgsraad tot gevangenisstraffen veroordeeld.

President Mubarak had tijdens zijn campagne voor de presidentsverkiezingen in 2005 beloofd de noodtoestand te vervangen door een antiterreurwet. Minister van Juridische Zaken Moufid Shehab verzekerde vorig jaar dat de noodtoestand hoe dan ook dit jaar zou worden afgeschaft, of de antiterreurwet nu gereed was of niet. Mensenrechtengroepen verwachten overigens dat een nieuwe antiterreurwet wat betreft schendingen van de mensenrechten niet veel anders zal uitpakken dan de noodtoestand. (Reuters, AFP)