Een week lang insuline remt vroege diabetes

Mensen bij wie een arts net ouderdomssuikerziekte (diabetes type II) heeft vastgesteld en die een weekje een intensieve insulinetherapie krijgen, hebben een kans van 50 procent om de aandoening zeker een jaar kwijt te zijn.

Dat blijkt uit Chinees onderzoek onder bijna vierhonderd mensen. Het onderzoek is zaterdag gepubliceerd in het Britse medisch-wetenschappelijke tijdschrift The Lancet. Insulinetherapie bij beginnende diabetes-II-patiënten is tot nu toe volstrekt ongebruikelijk.

Insuline is het eiwit dat zorgt voor het transport van suiker (glucose) door het bloed, tot in de lichaamscellen. Als het suikergehalte in het bloed te hoog wordt, is er wat mis met het insulinetransport. Het kan zijn dat de insuline producerende bètacellen in de alvleesklier vernietigd zijn door het afweersysteem (dan is er diabetes type I, waarbij direct insulinetherapie nodig is). Het kan ook zijn dat de lichaamscellen niet meer reageren op insuline. Dan is er insulineresistentie en diabetes type II. De bètacellen gaan aanvankelijk juist méér insuline produceren, maar bezwijken na verloop van jaren.

In Nederland krijgen mensen met diabetes type II eerst drie maanden aanwijzingen om gezonder te leven. De ziekte kan dan verdwijnen. Daarna volgen er diabetespillen, dáárna pas insuline.

De Chinese onderzoekers werkten met de hypothese dat een hoog bloedsuikergehalte giftig is voor de bètacellen. Door die cellen rust te gunnen en het bloedsuiker te regelen met insuline, zouden ze er weer een tijdje tegen kunnen. En dat lijkt nu te werken.

„Maar ik denk dat dit resultaat in Nederland wordt genegeerd”, zegt dr. Bart Roep. Hij bestudeert in het Leids Universitair Medisch Centrum (LUMC) de afweerreacties rond bètacellen bij diabetes.

Hoogleraar diabetologie Hanno Pijl van het LUMC zegt: „Interessant onderzoek, maar er zijn twee redenen waarom ik het te vroeg vind de behandeling in te voeren. Het is onderzoek in China en we weten tegenwoordig dat Aziaten, negroïde mensen en Kaukasiërs [blanken, red.] sterk verschillen in hun stofwisseling.”

Verder vindt Pijl dat het verschil tussen mensen die de insulinetherapie kregen en patiënten die gangbare diabetespillen slikten, in de studie niet erg groot was.